Idätys
Kokeilimme idätystä ensimmäistä kertaa mungpavuilla. Kolme ruokalusikallista kuivattuja mungpapuja huuhdeltiin ja liotettiin yön yli. Seuraavana aamuna ne laitettiin lasipurkkiin ja purkki alassuin astiakaappiin pala tyllikangasta pingotettuna purkin suulle. Astiakaappi on aika optimaalinen paikka idätykselle, koska siellä on hämärää, ja purkin saa aseteltua pysymään 45 asteen kulmassa. Ideana tässä on, että vesi valuu ulos ja ilma pääsee kiertämään purkissa. Pavut eivät saisi siis peittää purkin suuta kokonaan. Papuja huuhdeltiin kaksi kertaa vuorokaudessa (aamulla ja illalla) parin vuorokauden ajan, jonka jälkeen pavut olivat kasvattaneet mukavat muutaman sentin idut. Tämän jälkeen idut ovat valmiita syötäväksi, tosin ne olisi hyvä huuhdella vielä kertaalleen ennen käyttöä.
Valmiit idut olivat rapeita, aika pitkälti herneen makuisia ja sopivat hyvin esimerkiksi salaatin päälle. Idätys lisää papujen ravintoarvoja sekä helpottaa niiden imeytymistä ja sulamista ihmiskehossa.
Seuraavaa idätyskertaa varten muistiin: kaksi ruokalusikallista kuivattuja papuja riittää, yksi lusikallinen kuivattuja mungpapuja turposi hyvinkin desiksi ituja. Ainakin vihreitä linssejä ja sinimailasen siemeniä voisi kokeilla.
Hyvä taulukko eri papujen ym. liotus-, idätys ja huuhteluajoista löytyy tämän linkin takaa.
Kommentit
Lähetä kommentti